• 00.jpg
  • 01_ejszaka2.jpg
  • 02_medvehagymas.jpg
  • 03.jpg
  • 03_tabortuz.jpg
  • 04_remetebarlang.jpg
  • 05_hofedte-hegycsucs.jpg

A jin jang koncepció a csikung rendszerek EGYIK ALAPPILLÉRE.

Az ősi kínai Jing Jang koncepció szerint, a világegyetem minden egyes része, legyen az bármekkora méretű, óriási vagy icipici két összetevőből, ősprincípiumból áll a jinből és a jangból.

A jin-jang ősprincípiumok szerinti kategóriák általánosan használhatóak az élet bármely területén,minden természeti jelenség részei, az emberi tevékenységekben és az emberi testben is jelen vannak és megfigyelhetőek, egyúttal a folyamatos mozgásuk és átalakulásuk is.

Érdemes a körülöttünk zajló folyamatokat és a körülöttünk lévő világot mélyebben más és más aspektusból megismerni?

A cikk végén megnézhető FILM, kiválóan szemlélteti, a földi létünkben, világunkban a  jin-jang jelenlétét. Ron Fricke: Samsara

Ismerve ezeket, eredményesebbek lehetünk a mindennapi tevékenységeinkben, munkánkban, az előttünk álló feladataink megoldásában.   

Ahogy a mágnes apróra bontásával, vagy összeillesztésével, az mindig kétpólusú marad, a világ minden létező eleme, annak darabolása, vagy a darabok összeépítése, összeillesztése során létrejövő nagyobb egységek egyaránt mindig jinből és jangból tevődnek össze.

A világon minden tulajdonság besorolható e két ősprincípium egyikébe.

Tudsz példákat a jin princípiumhoz sorolható dolgokra?

Hold, hideg, sörét, tél, passzív, negatív, éjszaka, nyugalmas, befelé forduló, védekező. Ez a női princípium. 

Szokták mondani, hogy férfiak találták ki ezt a koncepciót, ezért ami a férfit szolgálja az mind jin.

Tudsz példákat mondani a jang princípiumhoz sorolható dolgokra?

Nap, meleg, világos, nyár, aktív, nappal, mozgalmas, mozgó, aktív, támadó. Ez a férfi princípium, a jang.

Ismered ennek a jelképnek a tartalmát?

- A jelkép egy gömbnek a metszetét ábrázolja egyensúlyi állapotban, a valóságban a jin és a jang szinte soha nincs egyensúlyban, ha mégis az csak egy pillanatig tart. 

- Minden pillanatban változások zajlanak, melynek következtében amolyan átfolyások képződnek.

- Mindkét oldal folyamatos változásban van, egyik átalakulhat a másikba, helyet cserélhetnek, bármelyik átalakulhat a másikká és vissza.

Példaként gondoljunk végig egy napot:

A déli verőfényes napsütésben egyértelműen jang túlsúly van, ahogy megy lefelé a nap, fokozatosan átadja a helyet a jinnek, a napnyugtát követően éjszaka a jin uralkodik, melyet a napkelte folyamán újra legyőz a jang. Egy teljes átlagos nap tekintetében egyensúlyban van a két ősprincípium. Ez a folyamat napról napra szemlélteti a jin és jang folyamatos változását.

Ugyanígy végiggondolhatunk egy teljes évet is a mi éghajlatunkon:

A nyár idején a jang van maximumon, míg a jin minimumon, tél idején a jiné a túlsúly a jang marad háttérben, az ősz és tavasz az átmeneti egyensúlyi állapotot tükrözi.

Természetesen egy esős nap jin, míg egy verőfényes nap a jang túlsúlyát tükrözi.

Ezért esik jól hideg, jintúlsúlyos környezetben, minden jangos dolog : meleg kabát, meleg ital, meleg szoba… A nyári forró jangos napon pedig a jines dolgok segítik elő az egyensúlyt árnyék, hűvösebb fürdő, hűhatású ételek, italok. …

Könnyen és gyorsan megfigyelhető folyamat a belégzés-kilégzés jin-jang páros.

A jin-jang ősprincípiumok szerinti kategóriák általánosan használhatóak az élet bármely területén, minden természeti jelenség részei, az emberi tevékenységekben és az emberi testben is jelen vannak és megfigyelhetőek, egyúttal a folyamatos mozgásuk és átalakulásuk is.

Mivel a világegyetem minden óriási és icipici részére vonatkozik a jin és a jang egyaránt, ahogy a mágnes osztásával minden darabkának megmarad mindkét pólusa, az emberi test egészére és alkotórészeire, így az egyes szerveinkre külön-külön is.

Az ősi tradíció szerint a „telitett szerveink jin jellegűek

Máj, szív, lép, tüdő, vese.

Az „üres” szervek jang típusúak

Epehólyag, húgyhólyag, vékonybél, vastagbél, gyomor, hármas melegítő (sanjio azaz három égető).   

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az egyes szervekben csak a jin, vagy a jang csi lehet jelen, hanem azt, hogy egészséges esetben, túlsúlyban van bennük az adott típusú csi.

A teljes testünknek is megvannak a jin és jang túlsúlyos területei.

Mit gondolsz, melyek lehetnek az emberi test jines tehát lágyabb illetve jangos, keményebb részei?

A testünk magzatpózba gömbölyödve „belső” része a jinhez tartozik külső része a janghoz.

Amennyiben függőlegesen osztjuk két részre az emberi testet, a nők jobb oldalát a jang a bal oldalát a jin túlsúlya jellemzi, míg a férfiaknál ez pont fordítva van.

A jin és a jang egyensúlyára kell törekedni a természetben, a társadalomban, az emberi szervezetben, a tartós egyensúlyvesztés a természetben rombolást, természeti katasztrófákat, az emberben betegségeket okozhat.

Amennyiben az emberi szervezetben nincs elegendő jang, tehát a jin túlsúly a jellemző rá akkor, nehezen tűri a hideget, ezért a meleget keresi, fáradékonyabb, nehezen tudja kipihenni magát, és hajlamos a depresszióra.

Ha a jang kerül túlsúlyba a szervezetben a janggal szemben, akkor az adott ember nem szereti a meleget, ezért a hideget keresi, lobbanékonnyá válik, könnyen megsértődik, izeg-mozog, agresszívvé válik.   

Ahol tűzvészek pusztítanak a földön, a jang dominál, a jin dominanciája áradásokhoz vezet.

Társadalmi szinten amennyiben a materiális értékek kerülnek túlsúlyba, és jelentősen meghaladják, elnyomják a szellemi fejlődést, az instabilitást okoz, és idővel pusztuláshoz vezet.

Hogy látod jelenleg a földön és a környezetünkben mi a jellemző jin-jang egyensúlyban élünk?

Melyek a társadalom és az emberek számára fontosabb dolgok? Jang?

Nézzük, milyen módokon lehet ellensúlyozni, a társadalom jang túlsúlyát, az egyensúly irányába.

1. Csökken a jang értékek fontossága. A jelenlegi gazdasági válság, a janghoz kapcsolódó értékrend korrekciójára próbálja tanítani az emberiséget, ezért a jang túlsúlyos értékrend korrekcióján keresztül vezet a kiút.

2. Mintegy ellensúlyként növekszik a jin-hez kapcsolható értékek hangsúlya. Ennek okán, a jangnak a történelem során talán még sohasem tapasztalt túlzott erősségének ellensúlyozása érdekében, természetes módon kerülnek előtérbe és terjednek tömegesen olyan szellemi irányzatok, tanítások, gyakorlatok melyek átszőhetik az egész bolygót.

Mit tehetsz személy szerint?

A környezetvédők egyik okos jel mondatatának érthetjük meg egy mélyebb jelentését:

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan.

Nagyon lokálisan, rakjunk rendet saját házunk táján, még lokálisabban önmagunkban.

csung jüan csikung (qigong) egyik célja a jin-jang egyensúly megteremtése és fenntartása.

 

Nagyon fontos annak ellenére, hogy a jin jang koncepció ismeretével az emberi létnek sok aspektusa megérthető és megmagyarázható, a teljes képhez mindenképpen ismernünk kell a csikung rendszerek további két alappillét is a

  • emberi test energetikai rendszerét és a az
  • öt elem tanát.

A tanfolyam során gyakorlatban is megtapasztalhatod a jin és a jang típusú csit és a kettő közti külömbséget, sőt az egyes szervekhez kapcsolódó érzetekt is. 

szerző: Vörös István

 

A cikk végére egy FILM, mely kiválóan szemlélteti, a földi létünkben, világunkban a  jin-jang jelenlétét.

Ron Fricke: Samsara

 

 

Kérdések, észrevételek, vélemények, hozzászólások...

Tantien Bt. | Kapcsolat | Ügyfélszolgálat: csikungutja@gmail.comÁSZF Adatvédelmi nyilatkozat | 
A bankkártyás fizetés biztonságát az … védelem garantálja. PCI DSS tanúsítványunk